Parintii copiilor cu dizabilitati invata de la pedagogi cum sa ii ingrijeasca

Învață de la pedagogi cum să aibă grijă de proprii copii. Vorbim despre părinții copiilor cu dizabilități. Numai la Asociația pentru Persoanele cu Dizabilități de Intelect „Humanitas» apelează pentru recomandări și asistență 50 de familii în care 60 de copii au nevoi speciale. De Ziua Internațională a Copiilor însă părinții s-au odihnit, iar copiii lor au primit în dar jucării, dulciuri, dar și un concert de poveste.
În timp ce toată lumea sărbătorea Ziua Internațională a Copiilor asociația „Humanitas» muncea. Administrația a invitat avocatul parlamentar, reprezentanții Asociației pentru protecția copilului și președintele comisiei parlamentare pentru educație, Chiril Lucinschi, ca să găsească împreună soluții pentru o mai bună îngrijire a copiilor cu dizabilități. Acum că urmează să fie implementat și la Chișinău proiectul „asistența personală», la întâlnire s-au pus în discuție problemele semnalate de părinții copiilor cu dizabilități.
Svetlana Haidarlî, părinte:
„Ne-am adresat ca să fie angajată mama mea în vârstă de 71 de ani. Ne-au spus că nu pot pentru că nu au dreptul să angajeze o femeie de 71 de ani. Asta deși mama mea deja de 7 ani are grijă de acest copil.»
Chiril Lucinschi, președintele comisiei parlamentare cultură,educație, cercetare, tineret, sport și mass-media:
„De exemplu vârsta de pensionare când trebuie să atingă părintele copilului care toată viața este cu boală incurabilă și din păcate stă acasă, are nevoie de atenția părintelui bineânțeles nu paote fi egalat în drepturi și în vârstă cu alți părinți care ies de exemplu,dacă vorbim despre femei, la 57 de ani. A fost solicitare să revizuim această vârstă, să o micșorăm de la 57 la 55 de ani, o să vedem. „
Proiectul presupune că reprezentanții societății civile, inclusiv rudele copiilor cu dizabilități se vor angaja ca asistenți personali și vor primi salarii de circa 1500 de lei pentru îngrijirea lor. Acum mai mult ca oricând părinții copiilor cu nevoi speciale mizează pe ajutorul celor 56 de organizații non guvernamentale cum este asociația „Humanitas» la deprinderea abilităților de a-și îngriji copiii.
Aurelia Grigoriu, avocat parlamentar
„Acest centru nu este doar unul de reabilitare medicală, dar și socială, pentru părinții care trebuie să învețe să aibă grijă de copiii săi bolnavi.»
Centrul Humanitas nu și-a lăsat beneficiarii fără un concert cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor. Asociația pentru protecția drepturilor copilului le-a făcut cadouri.